به گزارش شبنم ها،ایران از نظر آمار سزارین در جهان یکی از رتبه های بالا را به خود اختصاص داده است . این خبری است که نگرانی ها درباره شیوع بیش از حد سزارین در میان زنان ایرانی را برانگیخت ولی کم نیستند خانم هایی که از عوارض زایمان طبیعی رنج می برند و از اینکه سزارین را به جای روش طبیعی انتخاب نکرده اند، پشیمانند.
اینکه بالاخره زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین، بهانه ای شد تا با دکترهاشمی، متخصص زنان و زایمان صحبت کنیم تا بگویند هر یک از این روش ها چه عوارضی به دنبال دارند تا خانم های بارداری که این گزارش را مطالعه می کنند، با مقایسه دو دسته عوارض، تصمیم بگیرند به چه روشی زایمان کنند.
دکتر لیلا هاشمی متخصص زنان و زایمان شهرستان خاتم در گفتگو با خبرنگار طنین خاتم با بیان اینکه در هر دو روش زایمان (طبیعی و سزارین) عوارضی وجود دارد و خانمهایی که در مسیر مادر شدن قرار دارند باید با این عوارض آشنایی داشته باشند ، گفت : عوارض زایمان طبیعی نسبت به سزارین بسیار کمتر است و در عین حال سریعتر بهبودی حاصل میشود .
عوارض زایمان سزارین
با وجود پیشرفت های پزشکی و افزایش امنیت عمل جراحی، با این حال یک سزارین، خالی از خطر و عوارض نمی باشد.
خون ریزی های پس از عمل، لخته های خونی که در برخی از موارد بسیار خطرناک و حتی کشنده هستند، عفونت و چسبندگی هایی در رحم و لوله ها و حتی روده ها، عوارض بیهوشی و دردهای مربوط به بخیه ها. پس می توان عوارض سزارین چنین بیان کرد :
1- روزهای بستری در سزارین برای بیمار بیشتر است.
2- احتمال خون ریزی بعد از زایمان بیشتر است.
3- دردهای لگنی و چسبندگی بیشتر است.
4- مدت زمانی که فرد بتواند به روال عادی زندگی برگردد بیشتر است.
5- احتمال نازایی بعد از سزارین نیز وجود دارد.
انتخاب مادران و تفکر اشتباه زنان یکی از عوامل افزایش زایمان سزارین
یکی از علل افزایش تعداد سزارین، خود بیماران هستند. متأسفانه برخی از خانم ها سزارین را مثل یک پدیده ی مُد می پندارند و فکر می کنند که هر کس مدرن تر و یا امروزی تر است باید سزارین شود
برخی هم فکر می کنند سزارین برای نوزادشان بهتر است، چرا که " فشار " بر روی سر بچه وارد نمی شود. باید به چنین خانم هایی تذکر داد که همین فشاری که جنین تحمل می کند برای او حتی مفید هم هست چرا که با حالت مکشی که ایجاد می کند ریه های او را پاک می نماید. به همین علت است که نوزادان زایمان طبیعی مشکلات تنفسی کمتری نسبت به سزارینی ها دارند.
از بابت فشار بر روی سر جنین نیز نباید نگران باشند چون استخوان های سر او به نحوی هستند که این فشار را به خوبی تحمل می کنند و هیچ عارضه ای برای نوزاد پیش نمی آورد، مگر در مواردی که سر جنین نسبت به لگن مادر بزرگ باشد که در این مواقع سزارین برای مادر و جنین مفید و ضروری می باشد.
حتی در یک تحقیق روشن شد بچه هایی که با روش طبیعی به دنیا آمده اند، بهره هوشی بالاتری دارند.
از نظر مُد و مدرنی نیز باید بدانند که امروزه در کشورهای پیشرفته، زایمان طبیعی را یک موفقیت بزرگ برای زنان می دانند و سزارین را یک شکست تلقی می کنند.
مگر سزارین چه خطری برای سلامت مادر دارد؟
در زایمان طبیعی برشی روی شکم مادر ایجاد نمی شود اما در سزارین شکم مادر دستکم 10-11 سانت شکافته می شود و در لایه های مختلف بخیه می خورد. سزارین یک جراحی بزرگ است و امکان دارد عوارضی مانند خونریزی، عفونت و چسبندگی احشاء داخل لگن ایجاد کند.
خطر چسبندگی جفت هم در زایمان بعدی خانم هایی که سزارین می کنند، زیاد است. ما به این پدیده می گوییم آکرتا که در آن جفت به دیواره رحم می چسبد و در مواردی پزشک ناچار می شود هنگام تولد بچه ، رحم را خارج کند. البته این اتفاق ممکن است در زایمان طبیعی هم بیفتد اما در سزارین امکان آن بیشتر می شود.
میران خونریزی هم در زایمان طبیعی و سزارین متفاوت است به طوری که در زایمان طبیعی ، بدن به طور متوسط 500 سی سی خون ازدست می دهد و در سزارین 1000 سی سی. همچنین با وجود پیشرفت های علمی، هنوز هم نمی شود از عوارض بیهوشی در سزارین غافل بود.
نوزادان حاصل از سزارینی هم از نظر سطح سلامت با نوزادان حاصل از زایمان طبیعی فرق دارند؟
بر خلاف تصور عمومی، نوزادان زایمان طبیعی سالم تر از نوزادان سزارینی هستند. در جریان زایمان طبیعی، فشاری به قفسه سینه نوزاد می آید و باعث می شود مایع رحمی که داخل ریه نوزاد شده راحت تر از آن خارج شود و بچه گریه کند اما در سزارین، خروج این مایع از ریه بیشتر زمان می برد. هرچه بچه زودتر گریه کند، اکسیژن زودتر به مغز او می رسد که باعث افزایش ضریب هوشی اش می شود.
خانم هایی که سزارین می شوند می توانند در دفعات بعدی به شکل طبیعی زایمان کنند؟
متاسفانه کسی که دو بار سزارین شود دیگر نمی تواند زایمان طبیعی داشته باشد.
کدام گروه از مادرها باید حتما سزارین کنند و به هیچ وجه نمی توانند زایمان طبیعی داشته باشند؟
اگر وضعیت قرارگیری جنین به گونه ای باشد که سرش به سمت پایین نباشد، یعنی عضو نمایش جنین، چیزی غیر از سرش باشد. یا اگر بند ناف جلوتر از سر جنین وارد مجرای زایمانی شود یا اگر وزن نوزاد بالاتر از 4500 گرم باشد یا اگر لگن مادر تنگ باشد یا پیش تر ضربه خورده یا شکسته باشد و ساختار طبیعی اش را از دست داده باشد، حتما باید جراحی سزارین انجام شود.
مزایای زایمان طبیعی :
بطور کلی زایمان طبیعی یک فرایند کاملا طبیعی است و فقط نیاز به اقدامات پیشگیری و حمایتی دارد و نسبت به زایمان سزارین دارای مزایای بیشتری هم برای مادر و هم برای جنین و نوزاد می باشد.
فواید زایمان طبیعی برای نوزاد
- تکامل جنین: وقتی رشد جنین کامل می شود، زایمان طبیعی انجام می شود.، کاهش مشکلات تنفسی : هنگامی که کودک از دهانه واژن با فشار عبور می کند، مایع آمنیوتیک از ریه نوزاد خارج می شود.،دریافت باکتری های محافظت کننده : هنگامی که نوزاد از مجرای زایمان عبور می کند، باکتری های محافظت کننده را برمی دارد. این باکتری ها وارد روده نوزاد می شوند و سیستم ایمنی را شکل می دهند، نوزادانی که با زایمان طبیعی به دنیا می آیند، دارای علاقه بیشتری در انجام رفتارهایی مانند مکیدن و گرفتن سینه مادر می باشند.
- تحقیقات نشان داده کودکانی که با زایمان طبیعی به دنیا می آیند، 20 درصد کمتر دچار بیماری دیابت نوع یک می شوند.
- زایمان طبیعی نسبت به سزارین باعث می شود که نوزاد بر استرس غلبه بیشتری داشته باشد.
آمار بیمارستان خاتم در مورد زایمان طبیعی و سزارین چگونه است ؟
بیمارستان خاتم از اواخر سال 93 تا اوایل 94 24 درصد عمل سزارین داشته است و 76 درصد طبیعی
حرف آخر :
دکتر لیلا هاشمی میگوید ای کاش همانطور که برخی خانمها سعی میکنند آخرین مدها را از کشورهای اروپایی در سریعترین زمان ممکن وارد سبک زندگی خود کنند در مورد زایمان طبیعی هم چنین تقلیدی میکردند،اما متأسفانه در حالیکه آمار سزارین در کشورهای اروپایی در پایین ترین حد خود قرار دارد این آمار در کشور ما و جهان سوم رشد داشته است .
منبع: طنین یاس
دیدگاه شما