به گزارش شبنم همدان به نقل از آرمان زنان : موضوع نقش زنان در آینده اقتصاد کشور با حضور دکتر مینا مهرنوش عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و مدیر مسئول روزنامه کسب و کار، دکتر مرضیه افضلی پژوهشگر اقتصادی امور زنان و عضو بسیج سازندگی کشور، نسرین فقیهی کارشناس اقتصادی، کارآفرین و تولید کننده برتر و مستوفی عضو اتاق بازرگانی بررسی شد.
دکتر مینا مهرنوش به آمار زنان شاغل اشاره کرد و گفت: در پاییز سال ۱۳۹۳ در این خصوص آماری منتشر شده است که نشان می دهد به طور میانگین نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت ده سال به بالای مردان ۶۲٫۱ درصد و برای زنان نیز ۱۱٫۵ درصد اعلام شده است.
وی ادامه داد: همچنین نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت ۱۵ سال به بالا در سال منتهی به پاییز ۱۳۹۳ برابر ۴۰٫۲ بوده است که برای مردان ۶۸ درصد و برای زنان ۱۲٫۵ درصد بوده است. نرخ مشارکتی که بین زنان و مردان در سال ۲۰۱۳ در دنیا و در جمعیت ۱۵ سال به بالا، در محدوده ۷۰ الی ۸۰ درصد بوده است که بیشترین سهم را مردان برای خودشان با ۴۳ درصد در نظر گرفته اند و در مورد زنان نیز حدود ۵۰ الی ۶۰ درصد بوده است و بیشترین سهم را با ۳۲ درصد در گروه های مختلف در گرفته اند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: این موضوع نشان می دهد نرخ مشارکت زنان در ایران در بین چهار درصد کشورهایی که پایین ترین نرخ مشارکت را در دنیا دارند مطرح می شود.
دکتر مرضیه افضلی در ادامه آمارهای ارائه شده را مربوط به میزان مشارکت مستقیم در تولید ناخالص ملی دانست و عنوان داشت: اگر نقش پنهان زنان را حساب کنیم، اثر آن بیشتر خواهد بود. پخت و پزی که در داخل خانه صورت می گیرد، باید از بیرون غذا تهیه شود و این برای خانواهده هزینه بر است و این هزینه از سبد کالای خانوار کم می شود. همچنین هزینه مراقبت از کودک که ممکن است اگر مادر نقش خودش را نداشته باشد، به هزینه ها اضافه می شود.
وی تاثیر نقش زن ها در خانواده بر تولید ناخالص ملی را قابل توجه دانست و عنوان داشت: این موضوع در برخی از کشورها نیز لحاظ می شود. یعنی این تاثیرگذاری را در تولید ناخالص ملی محاسبه می کنند.
نسرین فقیهی در ادامه با اشاره به رشد نرخ مشارکت زنان در بخش اقتصادی، عنوان داشت: با توجه به سهمیه ورودی که در دانشگاه خانم ها دارند و نسبت به آقایان در حال افزایش است، این مسئله را می طبد که حضور خانم ها بیشتر شود.
وی با اشاره به اینکه سهم مشارکت خانم ها در عربستان از همه کشورها کمتر است، اظهار داشت: باید در این حوزه فرهنگ سازی و آموزش صورت بگیرد تا نقش زنان در ایران حفظ شود. زنان می توانند در بخش اشتغال و کارآفرینی نقش موثری داشته باشند. اقتصاد در مقابل اشتغال است که ایجاد می شود و نقش زنان در این حوزه می تواند قابل توجه باشد.
این کارشناس اقتصادی با تصریح بر اقتصاد مقاومتی و توجه به آن بیان داشت: در اینجا بحث بر سر تولید ملی است و اینکه بتوانیم از طریق خانم ها، مشوق هایی را ایجاد کنیم زیرا پایه تشکیل خانواده را خانم ها تشکیل می دهند. در حقیقت خانم ها هم می توانند مشوق باشند و هم در زمینه ایجاد اشتغال ایجاد فرهنگ کنند.
این کارآفرین و تولید کننده برتر خاطرنشان کرد: سبد خرید هر خانه مستقیم در دست خانم خانواده است که می تواند با تشویق و تمایل به خرید کالای ایرانی، تولید کارخانجات نیز افزایش پیدا می کند و این مهم باعث افزایش اشتغال می شود. اشتغال هم که ایجاد شود، اقتصاد خانواده رونق می گیرد. خانم ها می توانند فرهنگ سازی کنند که وقتی کالایی مشابه ایرانی دارد، نوع خارجی را نخرند.
مهرنوش در ادامه گفت: از سال ۸۵ تا ۹۳ نرخ مشارکت به طور کلی روند نزولی داشته است ولی برای خانم ها مقداری رشد وجود داشته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در بیان دلایل این مسئله عنوان داشت: یکی از دلایل رشد حضور خانم ها در دانشگاه است. دلیل دیگر ساختار جمعیت و تغییر سبک زندگی است. یکی دیگر از دلایل مهم هم کسب درآمد از روش هایی به جز کار کردن است مانند بورس بازی و سفته بازی و کسب درآمد از طریق سودهای بانکی است. این موارد نرخ مشارکت را کاهش می دهد.
در ادامه فقیهی کارشناس اقتصادی بیان داشت: خانم ها در دو حالت می توانند در افزایش نرخ مشارکت اقتصادی نقش داشته باشند. یکی با فرهنگ سازی برای مصرف کالای ایرانی است و دوم حضور در فرآیند تولید است. به نظرم آقایان نمی توانند مسئله فرهنگ سازی را انجام دهند.
این کارآفرین برتر با اشاره به برگزاری همایش زنان کارآفرین برتر گفت: همایشی را دو هفته پیش در خصوص زنان کارآفرین برتر داشتیم. در آن همایش تاکید شد که خانم ها در این حوزه تشکل هایی را ایجاد کنند و به فعالیت بپردازند. متاسفانه اطلاع رسانی ها خیلی کم است.
وی ادامه داد: همه خانم ها اعلام آمادگی می کنند ولی مسئله و مشکل اصلی این است که زیرساخت ها آماده نیست و امکانات وجود ندارد.
افضلی پژوهشگر اقتصادی امور زنان در ادامه بیان داشت: سازمان مردم نهادی که در حوزه زنان کار می کنند و در تهران مستقر هستند، ۱۷۹ تشکل است. خیلی جالب بود که چهارمحال بختیاری ۵۴ سازمان مردم نهاد فعال در حوزه زنان دارد.
عضو بسیج سازندگی کشور در خصوص میانگین کشوری عنوان داشت: در کل کشور به طور میانگین ۳۷ تشکل مردم نهاد وجود دارد که در بعضی شهرها و استان ها که حتی فکر هم نمی کنیم فعالیتی در این حوزه وجود داشته باشد، سازمان ها و تشکل های زیادی فعالیت می کنند.
مستوفی فعال اقتصادی در ادامه با بیان اینکه در تمام دنیا درصد خانم های شاغل کمتر از آقایان است، اظهار داشت: در کشورمان این فاصله زیادتر است. به دلیل ساختار حاکم بر کشور که تقریبا بر مدل رانتی و با تمرکز بر اقتصاد دولتی شکل گرفته است، روند کارآفرینی با توجه به تعاریف علمی نیست و دولت هیچ گاه از ظرفیت های موجود و استعدادهای خلاق نبرده است.
انتهای پیام/ص
وی به مهاجرت مغزها به خارج از کشور اشاره کرد و اظهار داشت: البته ظرف سال های اخیر حضور زنان در کارهای اقتصادی و سیاسی بیشتر شده است. در این دوره از مجلس، تعداد زنان بیشتری در مجلس حضور دارند ولی با این وجود هنوز به تعدادی که حق ایشان است، نرسیدند.
عضو اتاق بازرگانی تصریح کرد: زنان ایرانی افراد با استعداد و با آی کیوی بالا هستند. فقط باید قدری خود باوری داشته باشند و البته باید در این حوزه نیز فرهنگ سازی شود. این فرهنگ سازی نیز باید از خانواده شروع شود.
دیدگاه شما